Exkursionsinformation

Exkursion till Ymsen 11 november 2012


Vi var 5 personer som samlats för en tur till vår välkända skraksjö.

Vid Hertig Karls Torg passerade en flock med 10 sidensvansar. Vi började vid norra kanten av Ymsen, det var disigt efter ett lätt regn som nyligen slutat. Vi kunde dock räkna in 41 salskrakar men bara 7 storskrakar. I övrigt noterades en duvhök och en storskarv. Vi rullade sen ned mot den gamla obsplatsen i södra sjökanten.

Vid Borrud gjorde vi ett stopp för att kolla in den nya kvävefällan som projekteras på fälten söder om gården, detta kan nog bli en skaplig våtmark också framöver. Vid resterna av gamla tornet började vi fika samtidigt som vi spanade in lite nya änder, här fanns en vigg och 4 knipor. Även 10 nya salskrakar, vilket gav summan 51 ex.

Havsörn brukar ju höra till det man ska se vid denna tid och efter en stund fick vi se 1 subad fågel!

Även 60 grågäss kom inflygande och bland lokala arter kan nämnas 2 tofsmesar och 1 gärdsmyg.

Det var disigt även här i söder, men vid en period med sol under 10 minuter kunde jag se att det låg ett stort band med storskrakar långt ut.

De kunde uppskattas till 500 vilket gav en slutsumma på c:a 510 ex, inte alls illa! I övrigt kan nämnas 4 skäggdoppingar. Sen avrundade vi det hela.

/Per-Olof Bengtsson

Exkursion till Kilsviken 13 maj 2012

Skaplig uppslutning till denna tur, vi var 9 pers som rullade norrut till en av Värmlands bästa Vänerlokaler. Dessutom ligger den ju på ganska behagligt avstånd från Mariestad. Det är bra ordnat här, tydlig parkering med infotavla och hela 3 torn.

Vi gick ned till det stora södra tornet, där har man också bäst överblick över viken. Innan vi ens hunnit upp i tornet såg vi 3 havsörnar, men de flög tyvärr iväg mot SV och kom inte tillbaka, dock en grann start på morgonen. Av övriga rovfåglar hade vi blå kärrhök, både en hane och en ungfågel. Det brukar finnas mycket änder här, inga jättemängder i dag men i alla fall 55 krickor, 5 bläsänder och några knipor.

Efter en stund vällde det in flockar med grågäss, till slut ca. 300. Det fanns många enkelbeckasiner i vasskanterna, efter en stund började de också flyga omkring, kunde då skattas till 25-30 ex.

Plötsligt hördes "grislätet" av en vattenrall ganska nära tornet. Trevligt! Även lite plingande från några skäggmesar nådde mina öron, dessutom fick Margareta se några enstaka ex i en vassrugge lite längre bort. Tyvärr inga riktigt bra obsar, men i alla fall minst 5 ex blev det.

I trädet närmast tornet hoppade en sångare omkring, visade sig snart bättre och det är ju en ärtsångare, börjar bli lite sent på dessa breddgrader va? Kul obs i alla fall.

I övrigt kan nämnas steglits 2 ex, dubbeltrast 1 och mindre korsnäbb 3. Den klart vanligaste arten var dock ringduva. En åker bortåt godset Nynäs var väldigt tilldragande, flock på flock drog in och landade där, till slut blev det ca. 1900 ex.
En trevlig förmiddag var snart till ända och vi drog oss sakta hemåt.

Klubbexkursion till Skövde 21 april 2012

Vår ordförande i MF bor ju i Skövde och dagens exkursion var förlagd dit för att& han skulle visa oss några spännande områden där.

Vi var 6 st som åkte från Mariestad och så mötte förstås POB upp i Skövde. Flera av oss hade nog förhoppningar om att få se orrar eftersom det finns en extra god chans där.

Vi åkte först till Skövde skjutfält och vi blev inte besvikna. Ute på fältet spelade orrar och vi såg sammanlagt 12 hannar och 4 honor.

Fantastiskt roligt. Nu för tiden är man minsann inte bortskämd med orrspel.

Vi såg också några rovfåglar där, brun kärrhök, tornfalk, fjällvråk och ormvråk. Det hoppade även omkring några dubbeltrastar och taltrastar.

Vi fortsatte sedan till Paradissjön och där sågs bl.a. svarthakedopping, sångsvan, kricka, knipa, sothöns och skogssnäppor. Runt sjön sågs också fjällvråkar, tornfalkar och även en stenfalk flög förbi.

Vi avslutade exkursionen vid Södra brottet och även där såg vi svarthakedopping, kricka och sothöns. Vi såg även några skogsduvor och det sjöng en gransångare.
/Sam

Skärfläckor vid Tegelängen 9 april 2012

Vill man se mycket fåglar handlar det oftast om att satsa lite tid. Åker man bara ut en kort stund så blir det oftast inte så mycket av det men är man kvar i ett område några timmar så händer det alltid en hel del.

Men, man kan också ha tur även om det är ett kort besök. Det hade vi i familjen den 9 april (annandag påsk). Det var mulet, tungt i luften och regnigt men efter middagen bestämde vi (Emil, Joel, Marita och jag) oss ändå för att vi måste få lite frisk luft.
Vi åkte till Ekudden och tänkte oss en promenad i området.

Vi gick mot tornet vid Tegelängen och när vi väl kommit dit ställde vi oss på den nedre plattformen för att få lite skydd mot regnet. Jag spanade först av våtmarken men det var inget direkt oväntat där så jag vände mig om och tittade ut mot sjökanten. Det var likadant där, alltså inget utöver det vanliga.

Jag vände mig då tillbaka mot våtmarken för att titta en gång till innan vi skulle gå vidare. Jag tog ett svep med handkikaren och fick en smärre chock. Mitt ute i våtmarken gick/simmade 5 st skärfläckor. Jag tjoade till och de övriga i familjen vände sig förstås om. Emil, som inte hade någon kikare på sig, utropade direkt ”skärfläckor” trots att jag inte ens hunnit säga vad det var. Sedan gick allt väldigt snabbt.

I stort sett samtidigt som vi vände oss om så lyfte skärfläckorna. Emil var snabb och hann få några bilder på flocken innan den försvann. Flocken flög iväg söderut i regnet och försvann i molnen över Gamla bron vid Residenset. Vi stod kvar och undrade vad som hände egentligen. Allt var över på ca 1 minut.

Det här var det femte fyndet i Mariestads kommun sedan starten 1962. Tre av de övriga fynden är från Ekuddenområdet (1 ex rastande Gamla Ekudden 22.6 1976, 1 ex mot SV vid det gamla tornet 1.5 1993 och 2 ex som rastade en kort stund i Tegelängen 12.4 2009). Dessutom 2 ex vid Östen 20.4 2008.

De fåglarna gick visst några meter in i vår kommun.
/Sam
Skärfläckor - Tegelängen

Klubbexkursion till Mariestadsfjärden 10 december 2011

Vi var 7 glada själar som samlades denna morgon, efterhand anslöt ytterligare 2 personer. Denna kortare resa var ju egentligen tänkt för att spana efter örnar m.m. i markerna runt St.Ek, men eftersom det liksom de senaste dagarna blåste frisk SV eller V-vind så beslutade vi att istället kolla av Vänerstranden nära Mariestad.

Det hade ju den senaste tiden blåst in en del intressanta havsfåglar även i Vänern, så vi tänkte att det skulle kanske ge mer än de vindpinade fälten norr om Boterstena. Bl.a. hade ju Sam sett en alkekung fredag 8 dagar sen samt 2 tretåiga måsar 9/12.

Vi började alltså exkursionen vid Yttre hamnen där de tretåiga setts föregående dag.
Vi hittade bl.a. skäggdopping 6, vigg 17, storskrake 160, grågås 1 och dagens första havsörnar - minst 4 ex! Dessutom hittade vi den svärthona som Sam sett här även på fredagen. Inte illa för en dag i december.
Tänk, för 1 år sen var hela fjärden isbelagd men denna vinter hade ju börjat mild och blåsig.

Vi styrde sen kosan mot Sandviken, här kunde vi stå i lä och fika samtidigt som vi spanade efter nya spännande arter. Även här såg vi många havsörnar, 4-5 ex jisses vi var nu uppe i 8-9 ex totalt i fjärden!
Många fiskmåsar rörde sig vid Dillö, men plötsligt flög en adult tretåig mås förbi! Yes, där satt den. Vi hade även 2 småskrakar som sträckte mot SV och sen en av dagens roligaste obsar, dvärgmås 1 ad + 1 juv som sträckte mot SV.

Trots att det blev en ganska annorlunda örnexkursion, så kunde ju ingen klaga på antalet örnar, och dessutom ett antal mer udda arter för Mariestad en decemberdag. Sen tyckte vi det var skönt att åka hem och värma oss.
/P-O Bengtsson

Klubbexkursion till Ymsen 30 oktober 2011

Det är nästan en tradition att vi i Fågelklubben har en höstexkursion till Ymsen. Det brukar locka fram både fågelskådare och fåglar. Det blev flera intressanta observationer i år också.

Vi började uppe i norra delen av sjön och där stod POB på plats när vi kom dit. Han hade redan sett en svarthakedopping som tyvärr inte ville visa sig mer. Vi hoppades förstås på salskrakar och vi såg 9 ex uppe i norr och så småningom ytterligare 25 ex i söder.

På väg mot södra delen av sjön stannade vi till vid Borrud. Tidigare under hösten hade det ju setts bändelkorsnäbbar här och vi hade tur att se 2 ex nu också. Det är en riktig raritet i våra trakter.
Nere i södra Ymsen så såg vi lite av varje. En flock med ca 500 sädgäss låg i sjön och när de flesta flög iväg upptäckte vi också en spetsbergsgås i en av flockarna. Möjligen är det första fyndet av arten i Ymsen. Storskrakar ser man ju alltid här och det gjorde vi förstås nu också även om det disiga vädret gjorde att vi inte såg några större antal. Riktigt intressant var att vi såg 2 småskrakar. Arten är vanlig i Vänern men ifrån Ymsen finns det väldigt få observationer.

Sist men inte minst så såg vi 3 havsörnar. Vi har på senare år blivit bortskämda med arten så det är nästan så man förväntar sig havsörn på en höstexkursion till Ymsen
/Sam

Kvismaren 23 maj 2010

Denna resa var ett samarrangemang mellan Skövdes och Mariestads Fågelklubbar, vi blev totalt 8 personer och åkte i 2 bilar. Väl framme vid Kvismare-området så började vi skåda vid Husön som är en av de fina skogsdungar som finns i norra delen. Här fick vi uppleva en av områdets speciella arter nämligen en sjungande ortolansparv! Alldeles intill oss hördes även en kornknarr trots att klockan var närmare 9 på f.m.
Festlig start på dagen!

Vi äntrade sen det stora tornet där man har en fin vy över Rysjön. Denna del är som en liten upplaga av Hornborgasjön, fast med betydligt färre antal av änder, doppingar och sothöns.

Men det finns fina kvaliteter här – vi såg bl.a. gråhakedopping på bo, årta 1 hane, några svarttärnor, fiskgjuse 2 ex samt en vattenrall som ivrigt hamrade på. Värt att nämna var också en mosnäppa samt en svart huggorm. Området vid Öby kulle (där parkeringen finns) är vida berömt för de stora mängder ormar som övervintrar där.
Tyvärr blåste det en hel del nu, så efter en välsmakande fika förflyttade vi oss till den nybyggda ”Ormkärrsplattformen” där man har fin utsikt över Östra Kvismaren och Hammarmaden. Här blev det fina obsar på fler svarttärnor, några skedänder, många bruna kärrhökar samt ett par av ängshök!

Det fanns ett stort område med rejäla videbuskar, såg bra ut för rosenfink och pungmes, men det blev inga sådana idag. Istället kom det ett larm om fjällpipare strax intill, så vi omgrupperade snabbt.
Väl ute på den s.k. Västra rakan spanade vi först förgäves, men efter att ha hittat rätt ställe blev det bingo – 5 ex gick nära ute i höstsådden! Svårt att fota i blåsten, men några bilder blev det allt.
Sen beslöt vi att rulla hemåt, trots larm om trolig sydnäktergal.
/P-O Bengtsson

Örnexkursion med MF (Mariestads Fågelklubb) 6 december 2009

Vi var 6 st. som denna morgon gav oss ut i våra fina vintermarker för att spana efter örnar och andra rovfåglar. Vi började vid Rörsås, och ganska omgående såg vi första fjällvråken. Den flög en sväng för att spana efter sorkar. Det kom några sångsvanflockar som sträckte söderut, 16 + 18 + 12.
Nu upptäckte vi en grann hane av blå kärrhök, alltid trevligt att se någon sån när det blivit vintermånad. Efter en stund sa nån – där är en till, och nu ser vi en hontecknad blåhök jaga över fälten. Efter att ha kollat lite detaljer kan jag notera att det är en ungfågel.

Många björktrastar drog omkring och kalasade på rönnbär, det är ju gott om dessa denna höst. Även 2 mindre korsnäbbar flög förbi, det har ju varit invasionsliknande uppträdande av dessa. Det finns gott om gran- och lärkkottar.

Nu är det allt dags för första örnen tjoar jag, och ganska nära kommer en lite yngre havsörn (kanske 3K) och flyger förbi norrut. Sen dröjer det inte länge förrän vi upptäcker havsörn nr 2. På en el-stolpe ganska nära sitter en adult fågel! Strax därefter kommer nästa larm ”det flyger nåt stort bortåt”.
Jag sliter åt mig tuben och JAAA, det är en ung kungsörn! Man får vara glad när man ser dem nu för tiden. Numera går det ju nästan 10 havsörnar på en kungsörn, annat var det på 1970- och 80 talet – då var det ungefär tvärtom.
Tyvärr blev det en mycket kort obs, och alla hann inte se den bra. Vi bestämde att dra mot Boterstena för att kolla om den stannat till där.

Väl vid Önabacken kunde vi plussa på mer av arterna björktrast, fjällvråk och sångsvan. Det blev sålunda totalt 3 fjällvråkar och c:a 230 björktrastar. Dessutom 2 tornfalkar, och nu hittar vi också 2 gamla havsörnar. Under fikapausen blir det action igen, nu kommer den granna unga kungsörnen på sträck söderut.
Kanonobs, alla glada och nöjda!

I övrigt kan nämnas 5 gråsiskor och 50 grönfinkar. Sångsvansumman slutar på 62 ex mot S, skapligt för december. En mycket lyckad vinterexkursion.
/P-O Bengtsson

Exkursion till Kilsviken 20 september 2009

Skaplig uppslutning till denna tur, vi var 9 pers som rullade norrut till en av Värmlands bästa Vänerlokaler. Dessutom ligger den ju på ganska behagligt avstånd från Mariestad. Det är bra ordnat här, tydlig parkering med infotavla och hela 3 torn.

Vi gick ned till det stora södra tornet, där har man också bäst överblick över viken. Innan vi ens hunnit upp i tornet såg vi 3 havsörnar, men de flög tyvärr iväg mot SV och kom inte tillbaka, dock en grann start på morgonen. Av övriga rovfåglar hade vi blå kärrhök, både en hane och en ungfågel. Det brukar finnas mycket änder här, inga jättemängder i dag men i alla fall 55 krickor, 5 bläsänder och några knipor.

Efter en stund vällde det in flockar med grågäss, till slut c:a 300. Det fanns många enkelbeckasiner i vasskanterna, efter en stund började de också flyga omkring, kunde då skattas till 25-30 ex.

Plötsligt hördes "grislätet" av en vattenrall ganska nära tornet. Trevligt! Även lite plingande från några skäggmesar nådde mina öron, dessutom fick Margareta se några enstaka ex i en vassrugge lite längre bort. Tyvärr inga riktigt bra obsar, men i alla fall minst 5 ex blev det.

I trädet närmast tornet hoppade en sångare omkring, visade sig snart bättre och - det är ju en ärtsångare, börjar bli lite sent på dessa breddgrader va?
Kul obs i alla fall.

I övrigt kan nämnas steglits 2 ex, dubbeltrast 1 och mindre korsnäbb 3. Den klart vanligaste arten var dock ringduva. En åker bortåt godset Nynäs var väldigt tilldragande, flock på flock drog in och landade där, till slut blev det c:a 1900 ex.
En trevlig förmiddag var snart till ända och vi drog oss sakta hemåt.

Exkursion till Hattarevik 18 april 2009

Hela 14 personer var samlade för att uppleva fint sträck på Torsö denna underbara morgon. Vädret var mycket bra för Hattarevik, helblå himmel, lite NO-vind och kanonsikt.

Ett första stopp vid Fågelöviken gav en varfågel och en sjungande gransångare.

På plats ute vid klipporna så dröjde det inte länge förrän andsträcket drog igång. Hyfsat med bläsänder denna dag, åtminstone 6 + 10 + 9 = 25, det kan ha varit fler. Även några flockar med kricka, små- och storskrake rastade eller sträckte. Småskrake är ju en av karaktärsarterna på denna "marina" inlandslokal och 10 ex rastade också utöver de som sträckte mot NO. Man kan ofta se dem framföra sitt lustiga spel, där hannarna knixar och doppar ned bröstet i vattnet.

En annan säker art är storlom, det lokala paret fanns på plats och dessutom såg vi 2 ex till. På våren finns skaplig chans till några kul vadarobsar här ute. Idag rastade en fin flock med 30 storspovar, efter en stund lyfte de och sträckte mot NO. Det blev också lyckat med havsörn och fiskgjuse. Vi såg minst 2 havsörnar, en subad och 1 ad samt även 3 lokala fiskgjusar.

Inte så mycket tättingar denna morgon, men det sträckte i alla fall hyfsat med sädesärlor och grönsiskor.

Sen var det dags för lite marina änder, jag hör Rune muttra om en mörk and som är på ingående, och mycket riktigt, en sjöorrehane kommer fint insträckande och rastar en liten stund innan han drar vidare mot norr. Sen kom det också en liten flock med specialarten nr 1 - ejder!
4 gudingar kom insträckande och rastade sen en bra stund. Najs!

Efter en ordentlig fikapaus bröt vi upp och stannade åter vid Fågelöviken. Det rastade hela 80 skäggdoppingar och 30 krickor, vi såg även det lokala brunhöksparet och en spelande skogssnäppa. Även en hane av blå kärrhök drog snabbt förbi. Sen avslutades denna fina morgon och vi åkte åter till Mariestad.
/P-O Bengtsson

Exkursion till Mellåsen 11 oktober 2008

Det var en mörk, mulen och blåsig morgon denna lördag när klubben skulle testa lyckan, och hoppas på lite bra sträck. Normalt är sträcket bra här på hösten (lokalen ligger vid sydöstra kanten av Björsätersviken), men liksom vid de flesta sträcklokaler runt Mariestad är de ganska väderkänsliga. Vinden denna dag var SSV och runt 6 m/s, riktningen OK men lite mycket vind för tättingar. Vissa dagar är det OK med andfåglar i denna vind.

Det började i alla fall direkt i gryningen med en rejäl flock grågäss som drog ned mot södra viken, 90 ex. Det var också grågäss som det var bäst fart på denna morgon, de fyllde på med flera ytterligare flockar, det blev totalt 152 ex. Några få änder sträckte mot SV, roligast var höstens första salskrake. I övrigt kan nämnas en kricka och 2 knipor. En dubbeltrast lät höra sitt typiska surrande läte när den drog förbi söderut.

Intensiv spaning utåt Onsö gav snart resultat, en havsörn sågs glida över skogen, lite långt håll men en fullt godkänd obs. Detta värmde liksom det medhavda kaffet, som behövdes i den lite småruggiga vinden. Fast vi stod ju förståss i perfekt lä nära slänten med enbuskar. Dessa buskar innehöll förresten flera rastande kungsfåglar. Vinden gjorde tyvärr att det var klart mindre småfåglar i farten här än vad som är brukligt. Lugnare mornar kan man också hitta några få skäggmesar i de närmaste vassarna, men när det blåser så här pass mycket så gömmer de sig inne i vassen.

Övrigt att nämna som vi faktiskt såg var – ormvråk 2 ex, gråhäger 1 mot SV, flera sträckande kråkflockar och en 55-flock med ringduva som gjorde sträckförsök. Dessutom c:a 10 skäggdoppingar och en misstänkt gråhakedopping som snabbt drog österut. Normalt ser man betydligt fler skäggdoppingar rasta här, men återigen vid svagare vind.

Runt 9.30 började det tyvärr duggregna lite, så vi beslutade att bryta, men det var småtrevligt så länge det varade.
/P-O Bengtsson

Örnexkursion 9/12 Boterstena och Odensåker

Mariestads Fågelklubb verkar ha lite flyt just nu vad det gäller exkursionerna. Ymsenexkursionen i november var ju mycket bra och den idag var också mycket givande.

Vi var 11 st med från klubben och bl.a. fick vi se följande:
Vid Rörsåsbacken satt en adult havsörn i ett träd vid ån. Efter en stund gjorde den ett försök att flyga ifatt 3 sädgäss. Den flög en bra stund efter de 3 gässen men det blev väl inget direkt jaktförsök, den kom inte ifatt ordentligt. Hur som helst såg det klart udda ut.

För övrigt såg vi följande i Ek-dalen:
Sädgås mer än 400, sångsvan 12, fjällvråk 3, ormvråk 1, tornfalk 3, blå kärrhök 1 hanne, snösparv 20. Vi åkte sedan till Odensåker där vi tittade ut över södra delen av Östen. Där såg vi bl.a. 4 havsörnar!
Övrigt anmärkningsvärt var 15 starar och 2 ängspiplärkor samt bland sädgässen även 2 bläsgäss.
/Sam Hjalmarsson

Fantastisk exkursion till Ymsen

Sam Hjalmarsson rapporterar:
Många ganska ovanliga arter och en kanonobs på havsörn.
Vi började uppe i norr och där finns det ju alltid salskrakar. Vi såg 75 ex där samt 9 ex i söder så det blir väl 84 ex. Det är högstanoteringen för i höst (vad jag vet i alla fall). Vi stannade till vid Ymseborg innan vi fortsatte mot södra kanten av sjön.

Väl nere i söder hände lite av varje:
En stor sädgåsflock (för att vara i Ymsen) om 410 ex låg några 100 m ut. I flocken låg en adult bläsgås. (sädgåsflocken är troligen den största som setts i sjön och bläsgås är troligen ny art för sjön). Efter en stund kom 4 sjöorrar inflygande och gick ned och en stund senare upptäckte vi ytterligare 2 ex, alltså 6 ex. Strax efter sjöorrarna kom 5 svärtor inflygande, de rastade en stund innan de tog hög höjd och drog mot SV. Det rastade mycket knipor i söder, inte mindre än 155 ex.
En mycket bra summa och det är mer än 10 år sedan som vi haft en så hög notering i kommunen.
I en knipflock upptäcktes en bergand och en stund senare sågs ytterligare 2 ex, alltså 3 bergänder. Det kom även 2 dvärgmåsar och flög från södra delen av sjön och de drog norrut. Det kanske bara finns ett fynd tidigare av arten i sjön. Vi såg även 4 brunänder och en fjällvråk. Storskrakar såg vi inte så många, kanske ett par hundra. Häromdagen sågs dock 700 ex här.

Sist men inte minst en häftig obs på havsörn. På förmiddagen lyfte plötsligt alla sädgäss och drog iväg och vi upptäckte varför. En yngre havsörn kom flygande över sjön. Den stannar upp och börjar ryttla strax över vattenytan. Vi ser att något dyker men först såg vi inte vad.
Fågeln som dök var en kanadagås som försöker rädda livet. Örnen gör flera attacker på gåsen, flyger ner mot vattenytan och försöker sätta klorna i gåsen. Gåsen dyker och kämpar för livet. Efter ett antal försök ger örnen upp och flyger iväg och gåsen inser att den fått en chans till här i livet. Hur som helst var det bland det häftigaste jag sett på mycket länge. Vi såg minst 3 havsörnar (bl.a. en gång 3 ex tillsammans).

Vi var 9 st med på exkursionen och jag tror att alla var mer än nöjda!